Onbekend WO II

Zoals gezegd (zie ‘Home’) geef ik de voorkeur aan gebeurtenissen die minder bekend zijn. De geschiedenis van D-Day, de slag om Stalingrad of het bombardement op Rotterdam zijn al vaak genoeg belicht.

Weinig mensen weten echter van de mysterieuze raid in Dieppe in 1942, de strijd om de heerschappij in de lucht boven Europa of van de situatie in Bulgarije, waar de Jodenvervolging zo geheel anders afliep dan in de rest van Europa. Het is een aangrijpend relaas dat onze aandacht verdient.

En dat geldt ook voor de dramatische gebeurtenissen in het Verre Oosten. In Nederland hebben wij de neiging om de Tweede Wereldoorlog vooral te beperken tot het Europese strijdtoneel. In De weg naar Singapore richt ik de aandacht op die andere Blitzkrieg : als Japan begin 1942 met ongekend gemak Zuidoost-Azië verovert. In Peleliu sta ik (in het gelijknamige verhaal) stil bij de verovering door de VS van dit minuscule eilandje, een speldenknop in de Grote Oceaan – een strijd die de waanzin van de oorlog symboliseert.

Het derde boek (van mei 2021) heet De Andere Bezetting, en gaat over het lot van de 70 miljoen inwoners van Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting.

Onbekend WO II

Ik geef de voorkeur aan gebeurtenissen die minder bekend zijn. De geschiedenis van D-Day, de slag om Stalingrad of het bombardement op Rotterdam zijn al vaak genoeg belicht.

Weinig mensen weten echter van de mysterieuze raid in Dieppe in 1942, de strijd om de heerschappij in de lucht boven Europa en de Duitse verovering van Kreta in 1941, waar geen boot aan te pas kwam. Of neem Bulgarije, waar de Jodenvervolging zo geheel anders afliep dan in de rest van Europa. Het is een aangrijpend relaas dat onze aandacht verdient.

En dat geldt ook voor andere onderwerpen, zoals de dramatische gebeurtenissen in het Verre Oosten. In Nederland hebben wij de neiging om de Tweede Wereldoorlog vooral te beperken tot het Europese strijdtoneel. In De weg naar Singapore richt ik de aandacht op die andere Blitzkrieg : als Japan begin 1942 met ongekend gemak Zuidoost-Azië verovert. In Peleliu sta ik (in het gelijknamige verhaal) stil bij de verovering door de VS van dit minuscule eilandje, een speldenknop in de Grote Oceaan, welke strijd vervolgens volkomen uit de hand liep en de waanzin van de oorlog symboliseert.

Het derde boek (gepland voor medio april 2021) heet De andere bezetting, en gaat over het lot van de 70 miljoen inwoners van Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting.